Hoofdgerechten, Pasta
de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

De originele Spaghetti alla Carbonara

De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl dit absoluut niet in een echte Spaghetti alla Carbonara thuishoort! Met dit recept voor de originele Spaghetti alla Carbonara van Antonio Carluccio gaan we proberen we je te behoeden voor deze fouten. Dus hiermee benader je zoveel mogelijk het originele gerecht!

Van oudsher werd dit gerecht gegeten door ‘arme’ mensen. Veelal waren dit kolenbranders die dit gerecht in hun pauze zouden eten. Hier komt dan ook de naam alla Carbonara vandaan. Letterlijk vertaald heet het gerecht dan ook: Spaghetti op wijze van de kolenbrand(st)er. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de Italiaanse regio Lazio, maar staat inmiddels in heel Italië op de kaart.

In een traditionele Spaghetti alla Carbonara hoort Guanciale. Dit is Italiaans geconserveerd en gehard spek van varkenskinnebak. Dit klinkt niet zo heel smakelijk, maar dat is het wel! Je kunt Guanciale verkrijgen bij de betere delicatessenwinkel. Wanneer je niet eenvoudig aan Guanciale kunt komen, kun je als ook alternatief Italiaanse Pancetta gebruiken. Of gewoon gerookte spekblokjes van de supermarkt.

Bron: Antonio Carluccio.

de originele Spaghetti alla Carbonara pasta
5 van 10 stemmen
Print

De originele Spaghetti alla Carbonara

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Bereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 12 minuten
Totale tijd 22 minuten
Porties 2
Calorieën 650 kcal

Ingrediënten

  • 300 g gedroogde spaghetti (bij voorkeur van De Cecco)
  • 150 g guanciale in kleine blokjes (alternatief: pancetta of gerookte spekblokjes)
  • 75 g parmezaanse kaas
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper versgemalen
  • zout

Instructies

  1. Breng water in een grote pan aan de kook. Wanneer het water kookt voeg je hier een flinke snuf zout aan toe.
  2. Kook hierin de gedroogde spaghetti voor 11 minuten (of zolang dat de verpakking aangeeft).
  3. Snij de Guanciale (of Pancetta) in kleine blokjes en bak deze in een koekenpan voorzichtig uit zodat ze krokant worden. Mocht er na het uitbakken teveel vet overblijven dan kun je dit eruit scheppen met een lepel. Niet al het vet, want dat geeft ook smaak aan het gerecht!
  4. Pak een kommetje en doe hierin de 2 eieren en alleen de dooier van het derde ei.
  5. Rasp 2/3 van de Parmezaanse kaas en bewaar de overgebleven kaas om later over de spaghetti heen te raspen. Voeg de geraspte kaas bij de eieren en meng alles goed tot een gladde saus.
  6. Wanneer de pasta 'al dente' (beetgaar) is haal je de pan van het vuur en giet je deze af. Voeg daarna de uitgebakken spek met het vet toe en meng deze goed met de spaghetti.
  7. Giet nu het ei/kaas mengsel bij de spaghetti en meng alles goed door. De kaas zal smelten en de eieren enigszins stollen. Zo vormt er zich een mooie egale saus om de spaghetti. Opgelet: de pan moet hierbij van het vuur zijn, anders eindig je met roerei i.p.v. een egale saus!
  8. Serveer op een bord en bestrooi met versgemalen peper. Rasp er nog wat versgemalen Parmezaanse kaas over.
  9. Eet smakelijk!

Op zoek naar een andere origineel Italiaans recept?

Probeer ook eens: De originele Bolognesesaus: Ragù Bolognese

  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    Share53 Tweet Pin19 WhatsApp EmailShares 72De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. ...
  • Zelf brownies maken

    Zelf brownies maken

    Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw en ik bak dus ook niet veel taarten of cakes. Ga ik echter wél voor een dessert ...
  • Zelf gazpacho maken

    Zelf gazpacho maken

    Het is zomer en om boven een heet fornuis te staan met deze temperaturen is niet altijd een pretje. Ik was ...
Toon meer gerelateerde berichten
  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    Share53 Tweet Pin19 WhatsApp EmailShares 72De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. ...
  • Zelf brownies maken

    Zelf brownies maken

    Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw en ik bak dus ook niet veel taarten of cakes. Ga ik echter wél voor een dessert ...
  • Asperges op Limburgse wijze

    Asperges op Limburgse wijze

    Traditioneel worden witte asperges in Limburg geserveerd met gekookte aardappelen, gekookte ham, hard gekookt ei en gesmolten boter. Er zijn liefhebbers ...
Toon meer door Paul
  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    Share53 Tweet Pin19 WhatsApp EmailShares 72De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. ...
  • Asperges op Limburgse wijze

    Asperges op Limburgse wijze

    Traditioneel worden witte asperges in Limburg geserveerd met gekookte aardappelen, gekookte ham, hard gekookt ei en gesmolten boter. Er zijn liefhebbers ...
  • Spinazietaart met feta

    Spinazietaart met feta

    Spinazietaart is denk ik één van de eerste dingen die ik ooit maakte. Helaas was er wel altijd een grote kans op ...
Toon meer in Hoofdgerechten

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. De verplichte velden zijn gemarkeerd *

13 Reacties


  1. Jannie

    19 juli 2017 op 03:52

    Ik heb weer een ander verhaal gelezen over de oorsprong:
    Na de oorlog zaten er veel Amerikaanse militairen in Rome. Een Italiaan, een zekere Checco, houtskoolbrander in de via Nicola Zabaglia in de wijk Trastevere, die ook wijnlokaal had, was heel slim. Hij zag wat de Amerikanen aten als ontbijt: roerei met bacon en ze dronken er melk en koffie aangelengd met water bij. Als ze vrij waren kwamen ze bij de houtskoolbrander voor een glas wijn en deze bedacht de rigatoni pasta met in plaats van, zoals in Rome, tomaten en geraspte kaas, een soort scrambled eggs and bacon. Hij deed er goede zaken mee en de Amerikanen zeiden wij gaan naar de houtskoolbrander, de carbonero, en zo werd het alla carbonara.

    Reactie

  2. Merel

    8 april 2017 op 21:03

    Heerlijk gerecht, vanavond gemaakt en m’n vriend vond het lekkerder dan in een restaurant!

    Reactie

  3. A bite of cravings

    4 april 2017 op 13:03

    Mijn favoriete pasta! Leuk om te lezen waar de naam vandaan komt en dat je originele recept deelt. Super!

    Reactie

  4. Cor v/d Vegt

    26 januari 2017 op 23:09

    Hallo Paul,

    Dit recept en oorsprong met deze ingrediënten is mij bekend, maar ik heb ook een theorie gehoord dat dit recept ontstaan zou zijn tijdens de crisis in de jaren 30 in New York toen verse producten niet voorhanden waren of te duur, en de Italiaanse inwoners zo op dit gerecht zijn uitgekomen.
    Echter zoals jij het beschrijf is het net zo lekker en het klinkt net zo geloofwaardig.

    Reactie

  5. Mariska

    4 januari 2017 op 16:36

    Super lekker! Ik ga deze zeker een keer maken. Er gaat niets boven een bord échte pasta! Mooie foto’s ook.

    Reactie

  6. hack van de poll

    16 augustus 2016 op 17:03

    ik heb dit op school al eens gemaakt daarom dit bericht

    Reactie

  7. De enige echte italiaan

    18 maart 2016 op 14:45

    Ik mis de mascarpone.

    Reactie

  8. Nikky

    25 augustus 2015 op 14:05

    Bizar lekker!

    Reactie

  9. Tamara

    9 februari 2015 op 17:28

    JAAAA! Dit is mijn favoriete pasta, i love it <3 Deze ga ik ook eens proberen :-D. Misschien nog een tip voor mensen die graag verse kwaliteit producten gebruiken, ik zoek via http://www.ambachtelijkegids.nl altijd de dichtstbijzijnde slager enz op en omdat ik op kamers woon en wel eens wissel is dat wel makkelijk..

    Reactie

  10. Drumles in Den Haag

    16 december 2014 op 22:31

    Mijn vriend maakt altijd pasta carbonara die heel veel op deze lijkt. Superlekker!! One of my favorites

    Reactie

  11. Gemma Schaap

    15 december 2014 op 19:28

    Eindelijk een authentiek pasta carbonara recept van Antonio Carluccio. Ga ik morgen maken.

    Reactie

  12. Gemma Schaap

    15 december 2014 op 19:23

    Hoera, eindelijk een authentiek pasta carbonara recept.
    Ga ik morgen maken.

    Reactie

Sponsor

Nieuwsbrief