Hoofdgerechten, Quiche
Quiche met geitenkaas

Quiche met geitenkaas, groene asperges, tomaat & tijm

De laatste tijd is deze quiche met geitenkaas mijn favoriete quiche. Voorheen ging ik altijd voor het gemak en gebruikte ik kant-en-klaar deeg voor hartige taart of bladerdeeg, maar zelf quichedeeg maken blijkt ook helemaal niet zoveel werk (zeker met een KitchenAid tot je beschikking) en is natuurlijk veel lekkerder!

Basisrecept voor quichedeeg
5 van 11 stemmen
Print

Quiche met geitenkaas, groene asperges, tomaat en tijm

Gang Hoofdgerecht, Snack
Keuken Frans
Bereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 1 hour 30 minuten
Totale tijd 2 hours
Porties 1 quiche

Ingrediënten

  • 1 portie quichedeeg zie mijn basisrecept of gebruik kant-en-klaar quichedeeg
  • 4 eieren
  • 200 ml crème fraîche
  • 50 g geraspte kaas
  • 1 bakje kerstomaatjes gehalveerd
  • 1 bosje groene asperges
  • 200 g spekblokjes
  • 70 g geitenkaas
  • tijm liefst vers, maar gedroogd kan ook
  • peper & zout

Instructies

  1. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden.
  2. Halveer de kersttomaatjes, bestrooi met zout en laat deze in een vergiet uitlekken. Het zout ontrekt vocht uit de tomaatjes.
  3. Bak de spekjes krokant in een koekenpan en laat ze uitlekken op een bord met wat keukenpapier eronder.
  4. Snij de onderkant (ongeveer een halve centimeter) van de groene asperges af. Daarna snij je toppen van de asperges af, deze bewaar je apart om de quiche te decoreren. Wat overblijft van de asperges kun je in stukjes van 1 centimeter snijden.
  5. Doe het quichedeeg in de quichevorm. Ik gebruik zelf een DRÖMMAR quichevorm van IKEA met een breedte van 31 cm.
  6. Nu kun je beginnen met het vullen van de quiche. Verdeel de uitgebakken spekblokjes, de asperges stukjes, de kerstomaatjes over de quiche-bodem. Verkruimel nu ook de geitenkaas over de bodem en bestrooi alles met wat tijm (naar smaak).
  7. Klop 4 eieren goed los. Zorg ervoor dat je er wat lucht in klopt zodat het mengsel mooi schuimig wordt. Spatel daarna voorzichtig de crème fraîche en de geraspte kaas er doorheen. Breng op smaak met wat peper en zout.
  8. Verdeel het eimengsel nu ook over de ingrediënten in de quichevorm en zorg deze allemaal een beetje bedekt worden.
  9. Je kunt de quiche nu afmaken door er de aspergetoppen over te verdelen. Dit ziet er leuk uit als decoratie.
  10. Zet de quiche nu 45 minuten in de oven op 175 graden. Zet de oven dan op 100 graden en laat nog een kwartiertje garen.
  11. Haal de quiche uit de oven en laat hem even afkoelen/rusten zodat je jezelf niet verbrand. Haal daarna de quiche uit de vorm en serveer in mooi gesneden punten!
  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl ...
  • Zelf brownies maken

    Zelf brownies maken

    Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw en ik bak dus ook niet veel taarten of cakes. Ga ik echter wél voor een dessert ...
  • Zelf gazpacho maken

    Zelf gazpacho maken

    Het is zomer en om boven een heet fornuis te staan met deze temperaturen is niet altijd een pretje. Ik was ...
Toon meer gerelateerde berichten
  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl ...
  • Zelf brownies maken

    Zelf brownies maken

    Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw en ik bak dus ook niet veel taarten of cakes. Ga ik echter wél voor een dessert ...
  • Asperges op Limburgse wijze

    Asperges op Limburgse wijze

    Traditioneel worden witte asperges in Limburg geserveerd met gekookte aardappelen, gekookte ham, hard gekookt ei en gesmolten boter. Er zijn liefhebbers ...
Toon meer door Paul
  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl ...
  • Asperges op Limburgse wijze

    Asperges op Limburgse wijze

    Traditioneel worden witte asperges in Limburg geserveerd met gekookte aardappelen, gekookte ham, hard gekookt ei en gesmolten boter. Er zijn liefhebbers ...
  • Spinazietaart met feta

    Spinazietaart met feta

    Spinazietaart is denk ik één van de eerste dingen die ik ooit maakte. Helaas was er wel altijd een grote kans op ...
Toon meer in Hoofdgerechten

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. De verplichte velden zijn gemarkeerd *

11 Reacties


  1. MargotHeijning

    29 januari 2016 op 14:07

    Dank voor de snelle reactie.

    Reactie

  2. MargotHeijning

    29 januari 2016 op 13:27

    Beste Paul,

    Dit recept lijkt me net wat ik zoek voor een lunch met vrienden a.s. zondag.

    Alleen één vraag. In andere recepten lees ik dat je de asperges 4,6 of 8 minuten moet voorkoken. Hoeft het in dit geval niet omdat de stukjes zo klein zijn? En betekent dat dat als ik de stukjes wat groter wil hebben dat ik de asperges wel even moet voorkoken?
    O ja, en welke soort geitenkaas is het lekkerst?
    ik hoop dat je in de gelegenheid bent om tijdig antwoord te geven.

    Vast bedankt,
    Margot

    Reactie

  3. Annie

    1 april 2015 op 17:21

    Ik wil nog even weten of je gaatjes in de bodem moet prikken, dit hoor je nl. vaak.
    Alvast bedankt.

    Reactie

  4. Ria Terlouw

    3 oktober 2014 op 19:15

    Overigens nog bedankt voor je reactie.
    Het is prima gelukt en veel lekkerder en bovendien sneller met eigen deeg.

    Reactie

  5. Ria Terlouw

    7 september 2014 op 14:34

    Erg lekker dit recept, had hartige taart mix gebruikt.
    Wil nu zelf het deeg maken maar ik merk dat het deeg erg vochtig is, heb het in de magimix gekneed omdat ik er twee maak heb ik het andere deeg korter in de machine gedaan dat ziet er prima uit.
    Kan ik het andere deeg wat vochtiger is ook gebruiken of wordt dat niks?

    Reactie

    • Paul Hermans

      7 september 2014 op 14:41

      Het is natuurlijk erg lastig op afstand in te schatten. Maar wanneer ik zelf deeg te vochtig vind, voeg ik zelf altijd wat extra bloem toe wanneer ik nog aan het mixen ben in de KitchenAid. Zolang met het deeg te werken valt (niet te plakkerig) verwacht ik wel dat de quiche lukt!

      Reactie

  6. margaret

    20 april 2014 op 22:22

    ik maakte je quiche met groene asperges en tomaatjes &c, prima recept, goed gelukt! Nog wat vragen: hoeveel van het recept kan eventueel tevoren worden gedaan? dus kan ik bijv. de quiche al helemaal gevuld in de koelkast klaar hebben staan en hem dan een uur voor het eten in de oven doen? Of kan ik hem van tevoren voorbakken (hoe lang, op hoeveel graden) en dan kort voor het eten afbakken (alweer: hoe lang op hoeveel graden)? Nog iets: op welke hoogte in de oven zet jij de quiche – onderin? midden?? En wat voor vorm gebruik je? (springvorm of niet? welke diameter?)

    Reactie

    • Paul Hermans

      20 april 2014 op 22:35

      Beste Margaret,

      Qua voorbereiding zou ik hem dan toch in één keer maken en later opwarmen, want het vocht van de vulling zal snel in het deeg trekken als je de quiche niet direct afbakt. Je kan hem dan later op een graad of 100 opnieuw opwarmen.

      Ik gebruik zelf een simpele quichevorm van de IKEA (te vinden onder de naam DRÖMMAR taart/quichevorm op hun website) met een totale diameter van 31 cm, dit is aan de buitenkant gemeten. De diameter van de binnenkant is 27cm. Ik zet de quichevorm onderin de oven.

      Ik wil je verder bedanken voor je reactie en ik zal het recept verbeteren op basis van je vragen. Succes met de volgende quiche! 🙂

      Reactie

      • margaret

        21 april 2014 op 14:48

        Bedankt, Paolo. Nog 1 vraag: hoe lang opwarmen op 100º? en dan inderdaad eerst helemaal bakken (dus 45′ op 175º + 15′ op 100º) of kan ik hem na de eerste 45′ gewoon laten afkoelen en dan later nog 15′ ‘afbakken’ op 100º?
        Ik hou hem zeker op het programma, korst & inhoud allebei prima van smaak & substantie, enthousiaste lunchgasten gisteren!

        Reactie

        • Paul Hermans

          21 april 2014 op 15:18

          Het is hier ook een favoriet! 🙂 Ik zou gaan voor hem eerst 45 minuten op 175 graden afbakken en later 15 minuten opwarmen op 100 graden. Wel even in de gaten houden, dan moet het goedkomen!

          Reactie

Sponsor

Nieuwsbrief