Hoofdgerechten, Snacks, Vlees
Zelf hamburgers maken

Zelf hamburgers maken (Spiff burgers)

In de zomer ontsteken wij met grote regelmate mijn Weber BBQ. Één van de grote succesnummers die we hierop maken zijn toch wel de zogenoemde ‘Spiff burgers‘. Lekker zelf hamburgers maken van rundergehakt en dan op smaak brengen met kruiden. Daarna mooi afgrillen op de Weber, met het toevoegen van nog wat rookmot op de kolen krijg je ook nog een rokerige grillsmaak. Wat ons betreft dé perfecte hamburger! Dus ga eens zelf hamburgers maken!

Vorige week, op een vrij frisse vrijdagavond die niet echt te omschrijven viel als perfect BBQ weer, maakten wij als alternatief deze hamburgers in een gietijzeren grillpan. Om wel een beetje rokerige smaak te krijgen voegden wij wat gerookt paprikapoeder toe aan het rundergehakt.

Hoe kan je het beste de hamburgers vormen?

Ik ga er vanuit dat je (net als ons) geen hamburgerpers hebt. Een goede tip is dan ook het gebruiken van de deksel van een blik Jodenkoeken! Je pakt het deksel en doet huishoudfolie aan de binnenkant zodat de hamburger niet blijft plakken. Daarna doe je 1/4 (ongeveer 125 g) van het op smaak gebrachte gehakt in het deksel en drukt dit stevig aan. Zo vorm je een mooi ronde én stevige hamburger!

Zelf hamburgers maken
5 van 4 stemmen
Print

Zelf hamburgers maken

Lekker met frietjes of gekruide aardappelpartjes uit de oven.
Gang Hoofdgerecht, Snack
Keuken Amerikaans
Bereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 8 minuten
Totale tijd 38 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 theelepels pikant paprikapoeder
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder (pimenton)
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1 theelepel tabasco
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 ui erg fijn gesnipperd
  • 4 hamburgersbroodjes
  • sla
  • bacon (krokant uitgebakken)
  • tomaat (in plakjes)
  • cheddar kaas (of andere smeltkaas)
  • augurken (in plakjes)
  • mayonaise
  • barbecuesaus (zelf maken of gebruik ketchup als alternatief

Instructies

  1. Meng het rundergehakt goed met de kruiden (knoflookpoeder, paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, peper & zout), Worcestersaus, Tabasco, ketchup en de fijngesnipperde ui. Het mengen kan je met de hand doen, zelf gebruik ik echter de KitchenAid om alle ingrediënten te mengen.
  2. Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties (ongeveer 125 g per stuk) en pers ze in vorm. Het handigst is de deksel van een blik Jodenkoeken met een stuk huishoudfolie aan de binnenkant. Een hamburgerpers is natuurlijk helemaal ideaal!
  3. De voorbereiding: Bak alvast de bacon uit zodat deze krokant is. Laat uitlekken op wat keukenpapier.
  4. Snij de tomaat, augurken en kaas in dunne plakken. Ook de hamburgerbroodjes kun je alvast doorsnijden.
  5. Bak de hamburgers in zo'n 8 minuten gaar in een (grill)pan. Ze kunnen natuurlijk ook op de barbecue!
  6. Haal de hamburger uit de pan en leg op de onderkant van het gesneden broodje. Leg hierop de kaas, dan een beetje barbecuesaus/ketchup, vervolgens de augurk, bacon, enkele blaadjes sla en een lepeltje mayonaise. Dek natuurlijk af met de bovenkant van het broodje!
  7. Eet smakelijk!

  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl ...
  • Zelf brownies maken

    Zelf brownies maken

    Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw en ik bak dus ook niet veel taarten of cakes. Ga ik echter wél voor een dessert ...
  • Zelf gazpacho maken

    Zelf gazpacho maken

    Het is zomer en om boven een heet fornuis te staan met deze temperaturen is niet altijd een pretje. Ik was ...
Toon meer gerelateerde berichten
  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl ...
  • Zelf brownies maken

    Zelf brownies maken

    Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw en ik bak dus ook niet veel taarten of cakes. Ga ik echter wél voor een dessert ...
  • Asperges op Limburgse wijze

    Asperges op Limburgse wijze

    Traditioneel worden witte asperges in Limburg geserveerd met gekookte aardappelen, gekookte ham, hard gekookt ei en gesmolten boter. Er zijn liefhebbers ...
Toon meer door Paul
  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl ...
  • Asperges op Limburgse wijze

    Asperges op Limburgse wijze

    Traditioneel worden witte asperges in Limburg geserveerd met gekookte aardappelen, gekookte ham, hard gekookt ei en gesmolten boter. Er zijn liefhebbers ...
  • Spinazietaart met feta

    Spinazietaart met feta

    Spinazietaart is denk ik één van de eerste dingen die ik ooit maakte. Helaas was er wel altijd een grote kans op ...
Toon meer in Hoofdgerechten

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. De verplichte velden zijn gemarkeerd *

4 Reacties


  1. Johan

    15 november 2016 op 14:25

    Bedankt voor het recept. Ik heb sinds kort een hamburgerpers (top dingetje! vind je hier: en ik heb me helemaal gestort in het hamburger maken. Ik ga jouw recept ook proberen. Ik laat je weten of het wat geworden is.

    Reactie

  2. Spiffs

    4 juni 2016 op 23:34

    Leuk en goes om te lezen dat het in de smaak valt.

    Reactie

  3. sefferin

    10 april 2015 op 00:59

    Beste paolo,
    De spiffsburger is al een tijdje bekend bij ons 😉 super lekker!
    Wij hebben de weber q1200 een gas bbq. Ook daarop is de burger heerlijk! Wij gebruiken het indirect grillen rooster en wat rookhout; -) een aanrader als je zonder rest vuur ivm spelende kinderen toch lekker wilt bbqen.

    Reactie

  4. Daphne

    21 juni 2014 op 14:40

    Hoi Paul,

    De burgers zien er heerlijk uit! Ik maak vaker zelf m’n hamburgers en ga ze volgende keer eens kruiden volgens het recept op je site.
    Ik vind een hamburgerpers toch wel handig, ze liggen vaker in de 1-euro bakken bij Blokker of Marskramer 🙂

    Reactie

Sponsor

Nieuwsbrief