Bijgerechten
Krieltjes uit de oven met rozemarijn, knoflook en olijfolie

Krieltjes uit de oven met rozemarijn & knoflook

Deze krieltjes uit de oven zijn bijgerecht dat vrijwel bij iedereen een succes zal zijn. Het kan bij allerlei soorten gerechten, zowel vlees als vis. 

Suggestie nodig? Dit recept is ontzettend lekker bij vlees of bijvoorbeeld dit recept: Forel gevuld met salie en parmaham.

Krieltjes uit de oven met rozemarijn, knoflook en olijfolie
4.96 van 22 stemmen
Print

Krieltjes uit de oven met rozemarijn & knoflook

Krieltjes uit de oven op z'n Italiaans!
Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Bereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 2
Calorieën 200 kcal

Ingrediënten

  • rozemarijn enkele takjes
  • 1 kg krieltjes met schil
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 5 tenen knoflook
  • olijfolie
  • zeezout grof
  • peper

Instructies

  1. Zet een pannetje met water op en voeg er wat zout aan toe en wacht tot het water kookt. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Doe de krieltjes met schil in de pan en kook deze 4 minuten. Giet de pan af, snij de krieltjes doormidden en leg de krieltjes in een overschaal of braadslee.
  3. Neem 5 tenen knoflook en druk deze met de handpalm open en verspreid deze over de schaal. Dit mag gewoon met schil. Sprenkel olijfolie over de krieltjes en bestrooi met peper en grof gemalen zeezout.
  4. Trek wat blaadjes rozemarijn los van de takjes en strooi deze over de krieltjes. De overige takjes kun je los toevoegen zodat deze ook nog smaak afgeven. Bestrooi eventueel ook nog met wat gedroogde oregano.
  5. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak deze 15 á 20 min.
  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl ...
  • Zelf brownies maken

    Zelf brownies maken

    Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw en ik bak dus ook niet veel taarten of cakes. Ga ik echter wél voor een dessert ...
  • Zelf gazpacho maken

    Zelf gazpacho maken

    Het is zomer en om boven een heet fornuis te staan met deze temperaturen is niet altijd een pretje. Ik was ...
Toon meer gerelateerde berichten
  • Zelf gazpacho maken

    Zelf gazpacho maken

    Het is zomer en om boven een heet fornuis te staan met deze temperaturen is niet altijd een pretje. Ik was ...
  • Zelf lasagne maken (zonder pakje)

    Zelf lasagne maken: Lasagne Bolognese

    Lasagne komt in vele vormen en soorten. Ik ben zelf een groot fan van de lasagne, maar word helaas vaak genoeg ...
  • Couscous

    Zomerse couscoussalade

    De temperaturen van deze lente schieten al naar aangename waardes. Met een hoop zonuren erbij oogt de wereld weer een stuk vriendelijker. ...
Toon meer door Merijn Koelink
  • Couscous

    Zomerse couscoussalade

    De temperaturen van deze lente schieten al naar aangename waardes. Met een hoop zonuren erbij oogt de wereld weer een stuk vriendelijker. ...
  • Zelf croutons maken

    Zelf croutons maken in de oven

    Deze croutons zijn super lekker als bijgerecht. Het kan bij pasta’s, soepen, vlees en visgerechten. Gerechten waarmee je de saus kunt ...
  • Zelf foccacia maken

    Zelf focaccia maken

    Onze eerste poging tot het bakken van brood met de KitchenAid. Een Italiaans plat brood: Focaccia. De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die ...
Toon meer in Bijgerechten

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. De verplichte velden zijn gemarkeerd *

22 Reacties


  1. nobo

    17 juni 2017 op 15:40

    Variatie: in het seizoen van nieuwe aardappeltjes, neem deze.
    Anders in een zak vastkokende aardappelen, zoek de kleinste uit de zak (als er geen krieltjes zijn, véél goedkoper), kook deze met een bodem water waarin wat olijfolie, 5 minuten, giet af en koel af tot iets warm (in een de gootsteen met koud water)
    Snijdt de afgekoelde aardappelen in de lengte tot kwart, je krijgt 4 lange kwarten per aardappel en leg deze met de ronde zijde onder op een glazen bakplaat. Sproei, weinig, olijfolie er over. De olie verdeelt zich over de aardappelen omdat ze warm zijn.
    De knoflook en rozemarijn zoals in Pauls recept en zet alles onder de gril, er vormt zich een “gefrituurd” laagje over de aardappelen na 6 tot 10 minuten, klaar. Serveren maar.

    Reactie

  2. joyce

    29 januari 2015 op 18:48

    Variatie tip, een beetje citroenschil geraspt erover…

    Reactie

  3. stef

    12 januari 2015 op 23:38

    Heerlijk en zo snel gemaakt, via Jamie Oliver op deze site beland en al dikwijls opengeklikt vanuit mijn favorieten. Dank om het te delen.

    Reactie

  4. Claudia

    5 november 2014 op 09:32

    Ik heb even een vraagje over de knoflook. Moet ik de knoflook naderhand verwijderen (omdat het nog in de schil zit) of kan je dat dan gewoon eten?

    Reactie

  5. loes

    21 oktober 2014 op 15:59

    Hey,
    vraagje ik heb krieltjes in pak gekocht zonder schil zeg maar.. kunnen ze dan nogsteeds in de oven en moet ik ze dan van te voren eerst in water koken nee toch?

    Reactie

  6. ronald

    10 september 2014 op 14:15

    Top altijd goed dit recept. Variatie is, na t koken in een mengsel van wokolie knoflook en grill kruiden leggen. Af en toe schudden . Ik houd de krielen heel maar door snijden kan ook.in de oven jammie!

    Reactie

  7. Delicook

    7 juli 2014 op 12:39

    Is een eeuwenoud recept.
    Immers, zelfs Jamie Oliver had het hierover…
    Maar dan in de tijd van Methusalem.
    En al die engerds die net doen alsof zij hier nog nooit van hebben gehoord…..Bah, da’s echt eng….. 🙂

    Reactie

  8. magda

    31 januari 2014 op 12:44

    had al lang iets met krieltjes geprobeerd maar dit is echt lekker en eenvoudig dank u Magda.

    Reactie

  9. rein

    23 december 2013 op 11:25

    Hoi,
    op hoeveel graden moet de oven?
    gr Rein

    Reactie

  10. e.verswijver

    22 december 2013 op 20:10

    super lekker

    Reactie

  11. Vicky Vanhauwaert

    30 november 2013 op 20:09

    Heb deze aardappeltjes in Rome gegeten ben zoooooo blij dat ik dit recept gevonden heb!!!
    Vanavond zullen wij terug een beetje in Rome zijn <3

    Reactie

  12. Janver

    26 oktober 2013 op 22:03

    Krieltjes moesten bij ons iets langer gekookt worden! Voor de rest was het heerlijk!

    Reactie

  13. marilene

    8 mei 2013 op 15:37

    we gaan ervoor vanavond, zitten nu allemaal al voor te smullen

    Reactie

  14. Frans

    31 maart 2013 op 13:23

    Heerlijk ik maak dit regelmatig met groot succes maar echt de knoflook hoort er in anders is het een groot gemis 😉

    Reactie

  15. Mar

    1 juli 2012 op 14:03

    Ik heb de knoflook weggelaten maar het is een heerlijk recept. We hebben er allemaal van genoten. Toppertje! Met knoflook zal het waarschijnlijk nog lekkerder zijn.
    Dank voor het delen!

    Reactie

  16. pia

    8 juni 2012 op 18:26

    heel goed recept! we hebben heerlijk gegeten.

    Reactie

  17. Ied van der Veen

    27 april 2012 op 14:07

    Kocht krielen in de schil. Wist niet wat ermee te doen. Bovenstaand recept gevonden, lijkt me heerlijk. Doe ik straks lekker bij mij zelf gepaneerde kalfsschnitzeltjes!

    Reactie

Sponsor

Nieuwsbrief