Home » Hoofdgerechten » De originele pasta Spaghetti alla Carbonara
de originele pasta Spaghetti alla Carbonara

De originele pasta Spaghetti alla Carbonara

De originele pasta Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl dit absoluut niet in een klassieke pasta Spaghetti alla Carbonara thuishoort! Met dit recept voor de originele pasta Spaghetti alla Carbonara van Antonio Carluccio gaan we proberen we je te behoeden voor deze fouten. Dus hiermee benader je zoveel mogelijk het originele gerecht!

KokenKoken

Van oudsher werd dit gerecht gegeten door ‘arme’ mensen. Veelal waren dit kolenbranders die dit gerecht in hun pauze zouden eten. Hier komt dan ook de naam alla Carbonara vandaan. Letterlijk vertaald heet het gerecht dan ook: op wijze van de kolenbrand(st)er. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de Italiaanse regio Lazio, maar staat inmiddels in heel Italië op de kaart.

Wat is guanciale?

In een traditionele pasta Spaghetti alla Carbonara hoort Guanciale. Dit is Italiaans geconserveerd en gehard spek van varkenskinnebak. Dit klinkt niet zo heel smakelijk, maar dat is het juist wel! Je kunt Guanciale verkrijgen bij de betere delicatessenwinkel.

Wanneer je niet aan Guanciale kunt komen, kun je als ook alternatief Italiaanse Pancetta gebruiken. Gerookte spekblokjes van de supermarkt zijn daar weer een goed alternatief voor.

Bron: Antonio Carluccio.

Meer recepten van Antonio Carluccio? Bestel dan snel en eenvoudig een van zijn kookboeken via Bol.com:

de originele pasta Spaghetti alla Carbonara
4.85 van 13 stemmen
Print

De originele pasta Spaghetti alla Carbonara

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Bereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 12 minuten
Totale tijd 22 minuten
Porties 2

Ingrediënten

  • 300 g gedroogde spaghetti pasta (bij voorkeur van De Cecco)
  • 150 g guanciale in kleine blokjes (alternatief: pancetta of gerookte spekblokjes)
  • 75 g parmezaanse kaas
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper versgemalen
  • zout

Instructies

  1. Breng water in een grote pan aan de kook. Wanneer het water kookt voeg je hier een flinke snuf zout aan toe.
  2. Kook hierin de gedroogde spaghetti voor 11 minuten (of zolang dat de verpakking aangeeft).
  3. Snij de Guanciale (of Pancetta) in kleine blokjes en bak deze in een koekenpan voorzichtig uit zodat ze krokant worden. Mocht er na het uitbakken teveel vet overblijven dan kun je dit eruit scheppen met een lepel. Niet al het vet, want dat geeft ook smaak aan het gerecht!
  4. Pak een kommetje en doe hierin de 2 eieren en alleen de dooier van het derde ei.
  5. Rasp 2/3 van de Parmezaanse kaas en bewaar de overgebleven kaas om later over de spaghetti heen te raspen. Voeg de geraspte kaas bij de eieren en meng alles goed tot een gladde saus.
  6. Wanneer de pasta 'al dente' (beetgaar) is haal je de pan van het vuur en giet je deze af. Voeg daarna de uitgebakken spek met het vet toe en meng deze goed met de spaghetti.
  7. Giet nu het ei/kaas mengsel bij de spaghetti en meng alles goed door. De kaas zal smelten en de eieren enigszins stollen. Zo vormt er zich een mooie egale saus om de spaghetti. Opgelet: de pan moet hierbij van het vuur zijn, anders eindig je met roerei i.p.v. een egale saus!
  8. Serveer op een bord en bestrooi met versgemalen peper. Rasp er nog wat versgemalen Parmezaanse kaas over.
  9. Eet smakelijk!

Op zoek naar een andere origineel echt Italiaans recept?

Probeer ook eens: De originele Bolognesesaus: Ragù Bolognese

19 Reacties

  1. Deze is heerlijk. Ik weet dat het er niet in hoort maar ik garneer het soms met een beetje peterselie. Ook maak ik knoflookolie door koude olie op te warmen met plakjes knoflook. Dan vis ik de knoflook eruit en gebruik ik die olie voor dit gerecht. Het is optioneel natuurlijk maar ja als we dan toch bezig zijn..
    Dit recept blijft mijn absolute favoriet!

  2. Wat moet je dan met de olijfolie doen? Door de saus? Staat nergens vermeld

    • Daar bak je het spek in. Dat klinkt als onnodig omdat het spek vet bevat. Maar het is lekker omdat je de pasta daar dan in omschept als je de pasta bij het spek doet. Als je het veel vindt kan je de olie verminderen. Ik gebruik zelf 1 eetlepel.

  3. Erg lekker!!!!

  4. Ik mis het gebruik van de twee eetlepels olijfolie. Ik neem aan dat we dit na het afgieten toevoegen. Of is dat incorrect verder een prachtig gerecht.

  5. Zeer lekker

  6. Ik heb weer een ander verhaal gelezen over de oorsprong:
    Na de oorlog zaten er veel Amerikaanse militairen in Rome. Een Italiaan, een zekere Checco, houtskoolbrander in de via Nicola Zabaglia in de wijk Trastevere, die ook wijnlokaal had, was heel slim. Hij zag wat de Amerikanen aten als ontbijt: roerei met bacon en ze dronken er melk en koffie aangelengd met water bij. Als ze vrij waren kwamen ze bij de houtskoolbrander voor een glas wijn en deze bedacht de rigatoni pasta met in plaats van, zoals in Rome, tomaten en geraspte kaas, een soort scrambled eggs and bacon. Hij deed er goede zaken mee en de Amerikanen zeiden wij gaan naar de houtskoolbrander, de carbonero, en zo werd het alla carbonara.

  7. Heerlijk gerecht, vanavond gemaakt en m’n vriend vond het lekkerder dan in een restaurant!

  8. A bite of cravings

    Mijn favoriete pasta! Leuk om te lezen waar de naam vandaan komt en dat je originele recept deelt. Super!

  9. Cor v/d Vegt

    Hallo Paul,

    Dit recept en oorsprong met deze ingrediënten is mij bekend, maar ik heb ook een theorie gehoord dat dit recept ontstaan zou zijn tijdens de crisis in de jaren 30 in New York toen verse producten niet voorhanden waren of te duur, en de Italiaanse inwoners zo op dit gerecht zijn uitgekomen.
    Echter zoals jij het beschrijf is het net zo lekker en het klinkt net zo geloofwaardig.

  10. Super lekker! Ik ga deze zeker een keer maken. Er gaat niets boven een bord échte pasta! Mooie foto’s ook.

  11. hack van de poll

    ik heb dit op school al eens gemaakt daarom dit bericht

  12. De enige echte italiaan

    Ik mis de mascarpone.

  13. Bizar lekker!

  14. JAAAA! Dit is mijn favoriete pasta, i love it <3 Deze ga ik ook eens proberen :-D. Misschien nog een tip voor mensen die graag verse kwaliteit producten gebruiken, ik zoek via http://www.ambachtelijkegids.nl altijd de dichtstbijzijnde slager enz op en omdat ik op kamers woon en wel eens wissel is dat wel makkelijk..

  15. Mijn vriend maakt altijd pasta carbonara die heel veel op deze lijkt. Superlekker!! One of my favorites

  16. Gemma Schaap

    Eindelijk een authentiek pasta carbonara recept van Antonio Carluccio. Ga ik morgen maken.

  17. Gemma Schaap

    Hoera, eindelijk een authentiek pasta carbonara recept.
    Ga ik morgen maken.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*