Bijgerechten, Brood
Zelf foccacia maken

Zelf focaccia maken

Onze eerste poging tot het bakken van brood met de KitchenAid. Een Italiaans plat brood: Focaccia. De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dan een stuk dikker. Ga ook eens zelf focaccia maken!

 

Zelf foccacia maken
5 van 5 stemmen
Print

Zelf focaccia maken

Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 1
Calorieën 300 kcal

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g zout fijn
  • 15 g suiker
  • 1,5 zakje gist gedroogd
  • 3 dl water lauw
  • olijfolie
  • zeezout grof
  • 3 tenen knoflook
  • zwarte olijven in plakjes

Instructies

  1. Doe de bloem en het zout in de kom van de KitchenAid. Los de suiker op in het lauwe water.
  2. Doe het gist bij de bloem en het zout in de kom en giet het water erop.
  3. Zet de KitchenAid (met de menghaak) aan op stand 2 en laat de ingrediënten mengen.
  4. Vervang de menghaak met de deeghaak en laat het deeg enkele minuten kneden. Indien het deeg te plakkerig is (of juist te droog) kun je naar behoefte bloem of water toevoegen.
  5. Laat het deeg op kamertemperatuur en tochtvrije plaats voor 30 minuten rijzen.
  6. Doe de olie in een schaaltje, plet de knoflooktenen en voeg deze toe aan de olie. Voeg nu ook nog rijkelijk de rozemarijn toe. Zet dit even weg zodat de smaken zich kunnen mengen. Zet nu ook de oven aan om deze te laten voorverwarmen op 220 graden.
  7. Pak het gerezen deeg en laat dit nog een minuutje kneden in de KitchenAid. Leg bakpapier op de bakplaat en verdeel het deeg. Het deeg mag maximaal zo’n 2 cm dik zijn.
  8. Verdeel de olie met de rozemarijn en olijvenplakjes over het deeg zodat deze helemaal ingesmeerd is. Maak putjes in het deeg met een vinger. Dit moet bijna tot op de bodem. Laat het deeg nu nog 30 minuten rijzen.
  9. Plaats de bakplaat met het deeg in de oven en bak het in zo’n 15 tot 20 minuten af.

 

  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl ...
  • Zelf brownies maken

    Zelf brownies maken

    Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw en ik bak dus ook niet veel taarten of cakes. Ga ik echter wél voor een dessert ...
  • Zelf gazpacho maken

    Zelf gazpacho maken

    Het is zomer en om boven een heet fornuis te staan met deze temperaturen is niet altijd een pretje. Ik was ...
Toon meer gerelateerde berichten
  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl ...
  • Zelf brownies maken

    Zelf brownies maken

    Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw en ik bak dus ook niet veel taarten of cakes. Ga ik echter wél voor een dessert ...
  • Asperges op Limburgse wijze

    Asperges op Limburgse wijze

    Traditioneel worden witte asperges in Limburg geserveerd met gekookte aardappelen, gekookte ham, hard gekookt ei en gesmolten boter. Er zijn liefhebbers ...
Toon meer door Paul
  • Couscous

    Zomerse couscoussalade

    De temperaturen van deze lente schieten al naar aangename waardes. Met een hoop zonuren erbij oogt de wereld weer een stuk vriendelijker. ...
  • Zelf croutons maken

    Zelf croutons maken in de oven

    Deze croutons zijn super lekker als bijgerecht. Het kan bij pasta’s, soepen, vlees en visgerechten. Gerechten waarmee je de saus kunt ...
  • Zelf foccacia maken

    Zelf focaccia maken

Toon meer in Bijgerechten

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. De verplichte velden zijn gemarkeerd *

5 Reacties


  1. Drumles Den Haag

    16 december 2014 op 22:33

    Superlekker. Ik hou echt van focaccia, zeker versgebakken. Ik ga deze morgen zelf maken 🙂

    Reactie

  2. Tania

    19 augustus 2013 op 10:38

    Dit is de eerste keer dat ik focaccia heb gemaakt en het is echt super lekker! In plaats van olijven en rozemarijn heb ik tomaten en kaas gebruikt. Dit recept is echt een aanrader, ook voor een focaccia leek 🙂 !

    Reactie

  3. Loes

    3 april 2013 op 19:04

    Hoeveel gram verse gist moet je hier aan toe voegen? in plaats van gedroogd gist?

    Groetjes Loes

    Reactie

  4. elroy

    18 november 2011 op 10:41

    Ha Paolo, allereerst bedankt voor het ‘sharen’ van dit recept. Ik heb het onlangs uitgeprobeerd, het zag er perfect uit en rook voortreffelijk. Zeker voor herhaling vatbaar. Alleen was het naar mijn smaak te zout. Ik vroeg me af of 15 gr. zout niet teveel is op 500 gr. bloem. Het kan ook aan mij liggen want ik heb zo’n maatbekertje voor gist gebruikt. Maar omdat het zout zo fijn van structuur is kan het uiteindelijk meer dan 15 gr. zijn geworden. Ik zal het de volgende keer met wat minder zout proberen.
    Groeten,
    Elroy

    Reactie

    • Paul Hermans

      18 november 2011 op 10:46

      Elroy, bedankt voor je reactie!
      Nou had ik die ervaring ook al een beetje. Ik zal het in het recept verminderen naar 10 gr.
      Dat zal een stuk beter zijn.

      Paul

      Reactie

Sponsor

Nieuwsbrief