Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Spaghetti Vongole (met venusschelpen)

Spaghetti Vongole (met venusschelpen)

Tijdens een bezoekje aan de Hanos horecagroothandel in Eindhoven viel mijn oog op een zakje verse Vongole (venusschelpen). Die moest dus mee voor een goede pasta: Spaghetti Vongole!

Wil je een zeer smakelijke maar eenvoudige vispasta op tafel zetten, dan is Spaghetti Vongole een goede keuze. En als je zelf de pasta maakt, komen de smaken nog beter tot zijn recht.

 

Spaghetti Vongole (met venusschelpen)
5 van 1 stem
Print

Spaghetti met venusschelpen - Spaghetti Vongole

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 2
Calorieën 455 kcal

Ingrediënten

  • 300 g spaghetti
  • 1 rode chilipeper
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 glaasje witte wijn droog
  • platte peterselie fijngehakt

Instructies

  1. Indien je de verse pasta zelf gaat maken volg je het basisrecept voor pasta.
  2. Spoel de vongole schoon en laat ze een half uurtje staan in een laagje water. Schelpen die openstaan of kapot zijn moet je weggooien. Spoel ze nog eenmaal af en zet ze even in een bak aan de kant.
  3. Breng alvast water aan de kook met een snufje zout om de pasta te koken. Indien je lekker voorverwarmde borden wil: zet deze dan ook alvast op een lage temperatuur in de oven.
  4. Snijd de knoflook en chilipeper in dunne plakjes. Verwijder bij de chilipeper de zaadjes!
  5. Doe ruim een scheut olijfolie in een diepe pan. Deze pan moet later ruimte bieden aan de vongole plus de pasta.
  6. Fruit de chilipeper en knoflook zachtjes aan op een middelmatig vuurtje. Zorg dat de knoflook niet bruin wordt, anders wordt het bitter en verpest het je pasta!
  7. Dan doe je de pasta in de pan waarin het water al kookt. Indien het verse pasta betreft, duurt het maar enkele minuten voordat de pasta 'al dente' is, beetgaar! Bij gedroogde pasta lijkt het mij voor de uitkomst van dit gerecht het beste dat je gewoon de instructies op de verpakking ervan volgt 😉
  8. Ondertussen doe je de vongole bij de pan met olie en zet je het vuur wat hoger. Afblussen met het glaasje droge witte wijn! De schelpen moeten open gaan en het vocht eruit moet zich mengen met de olie. Dit vocht moet een tijdje inkoken zodat de smaken zich gaan mengen en concentreren.
  9. Met een spatel kun je wat roeren in de pan. Schelpen die na een tijdje toch niet opengaan kun je verwijderen. Ook schelpen die leeg zijn door het roeren kun je al verwijderen.
  10. Voeg de pasta en de gehakte peterselie toe aan de pan met knoflook, chili, vongole en het kookvocht daarvan. Meng dit goed zodat het kookvocht een laagje vormt om de pasta. Dit geeft de smaak!
  11. Tijd om te serveren! Ik hoop dat je nog wat wijn overhebt om er lekker bij te drinken. Eet smakelijk!
  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl ...
  • Zelf brownies maken

    Zelf brownies maken

    Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw en ik bak dus ook niet veel taarten of cakes. Ga ik echter wél voor een dessert ...
  • Zelf gazpacho maken

    Zelf gazpacho maken

    Het is zomer en om boven een heet fornuis te staan met deze temperaturen is niet altijd een pretje. Ik was ...
Toon meer gerelateerde berichten
  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl ...
  • Zelf brownies maken

    Zelf brownies maken

    Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw en ik bak dus ook niet veel taarten of cakes. Ga ik echter wél voor een dessert ...
  • Asperges op Limburgse wijze

    Asperges op Limburgse wijze

    Traditioneel worden witte asperges in Limburg geserveerd met gekookte aardappelen, gekookte ham, hard gekookt ei en gesmolten boter. Er zijn liefhebbers ...
Toon meer door Paul
  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl ...
  • Asperges op Limburgse wijze

    Asperges op Limburgse wijze

    Traditioneel worden witte asperges in Limburg geserveerd met gekookte aardappelen, gekookte ham, hard gekookt ei en gesmolten boter. Er zijn liefhebbers ...
  • Spinazietaart met feta

    Spinazietaart met feta

    Spinazietaart is denk ik één van de eerste dingen die ik ooit maakte. Helaas was er wel altijd een grote kans op ...
Toon meer in Hoofdgerechten

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. De verplichte velden zijn gemarkeerd *

Één reactie


  1. Maarten

    10 augustus 2012 op 18:28

    heerlijk gegeten

    Reactie

Sponsor

Nieuwsbrief