Hoofdgerechten, Risotto
Risotto met gerookte zalm

Risotto met gerookte zalm, spinazie & geitenkaas

Eens in de zoveel tijd organiseren Merijn en ik samen met erg goede vriend M. een avond waarop we eens een goed bijpraten, een goede fles rode wijn opentrekken, daarna eens in de muziekcollectie duiken en de gitaar oppakken. Zo’n avond wordt traditioneel gestart met het samen nuttigen van een goede maaltijd. Afgelopen zaterdag was zo’n fijne avond en maakte ik deze vrij eenvoudige risotto met gerookte zalm. Hij viel zeer in de smaak, dus deze ga ik vaker maken!

Bron: Our kitchen rules / Lekkerdoen.nl

Risotto met gerookte zalm
5 van 2 stemmen
Print

Risotto met gerookte zalm, spinazie & geitenkaas

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Bereidingstijd 5 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 porties

Ingrediënten

  • 400 gr risottorijst bijv. Arborio rijst
  • 200 gr gerookte zalm
  • 500 gr verse spinazie
  • 200 gr zachte geitenkaas
  • 2 uien zeer fijn gesnipperd
  • 1 glas witte wijn
  • 2 blokjes visbouillon
  • 1 l water
  • 1 teen knoflook fijn gesnipperd
  • pijnpoompitjes geroosterd
  • olijfolie
  • peper versgemalen

Instructies

Voorbereiding

  1. Breng het water aan de kook en laat de visbouillonblokjes hierin oplossen. Je kunt ze alvast een beetje verkruimelen zodat ze makkelijker oplossen.
  2. Pel de uien en de knoflookteen en snipper beide zeer fijn.
  3. Was indien nodig (let op: zand!) de verse spinazie en laat deze uitlekken.
  4. Snij de gerookte zalm in blokjes.
  5. Verkruimel de geitenkaas.
  6. Rooster de pijnboompitjes voorzichtig in een droge (dus zonder olie!) koekenpan zodat ze mooi goudbruin worden.

Bereiding van de risotto

  1. Doe wat olijfolie in een pan met een dikke bodem op laag vuur. Fruit hierin de fijngesnipperde uien en knoflookteentje.
  2. Voeg de risottorijst toe en roer tot alle rijstkorrels een glimmend laagje hebben. Zet het vuur wat hoger zodat de rijstkorrels een beetje 'toasten'
  3. Blus af met een glas witte wijn.
  4. Voeg nu steeds in porties langzaam de hete visbouillon toe (ongeveer een soeplepel per keer) terwijl de risottorijst staat te pruttelen.
  5. Wanneer de rijst droog begint te worden voeg je weer een lepel visbouillon toe. Ga zo door naar de volgende stap. De rijst moet beetgaar worden.
  6. Na ongeveer 20 minuten is alle rijst gaar en voeg je beetje bij beetje de spinazieblaadjes toe. De blaadjes slinken terwijl je blijft roeren.
  7. Zet het vuur uit en roer de stukjes geitenkaas door de rijst totdat alles zacht en romig is geworden. Je kunt even een deksel op de pan doen zodat de kaas wat makkelijker smelt.
  8. Tenslotte voeg je de gerookte zalmblokjes toe en brengt het geheel op smaak met versgemalen peper. Meng alles nog even goed om.
  9. Serveer in een mooi bord en garneer met de geroosterde pijnboompitjes. Eet smakelijk!
  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl ...
  • Zelf brownies maken

    Zelf brownies maken

    Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw en ik bak dus ook niet veel taarten of cakes. Ga ik echter wél voor een dessert ...
  • Zelf gazpacho maken

    Zelf gazpacho maken

    Het is zomer en om boven een heet fornuis te staan met deze temperaturen is niet altijd een pretje. Ik was ...
Toon meer gerelateerde berichten
  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl ...
  • Zelf brownies maken

    Zelf brownies maken

    Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw en ik bak dus ook niet veel taarten of cakes. Ga ik echter wél voor een dessert ...
  • Asperges op Limburgse wijze

    Asperges op Limburgse wijze

    Traditioneel worden witte asperges in Limburg geserveerd met gekookte aardappelen, gekookte ham, hard gekookt ei en gesmolten boter. Er zijn liefhebbers ...
Toon meer door Paul
  • de originele Spaghetti alla Carbonara pasta

    De originele Spaghetti alla Carbonara

    De originele Spaghetti alla Carbonara is één van de bekendste pastagerechten, maar wordt zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl ...
  • Asperges op Limburgse wijze

    Asperges op Limburgse wijze

    Traditioneel worden witte asperges in Limburg geserveerd met gekookte aardappelen, gekookte ham, hard gekookt ei en gesmolten boter. Er zijn liefhebbers ...
  • Spinazietaart met feta

    Spinazietaart met feta

    Spinazietaart is denk ik één van de eerste dingen die ik ooit maakte. Helaas was er wel altijd een grote kans op ...
Toon meer in Hoofdgerechten

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. De verplichte velden zijn gemarkeerd *

2 Reacties


  1. Tamara

    14 december 2014 op 11:25

    Welke kaas kan je er nog meer voor gebruiken dan geitenkaas?

    Reactie

    • Paul Hermans

      15 december 2014 op 13:24

      Normaal wordt risotto met Parmezaanse kaas gemaakt, dus dat zou je hier ook kunnen gebruiken ipv geitenkaas! Die geitenkaas geeft deze risotto natuurlijk wel iets aparts, maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk.

      Reactie

Sponsor

Nieuwsbrief