Home » Hoofdgerechten » Pasta Carbonara, hét originele recept (Spaghetti alla Carbonara)
originele pasta carbonara (Spaghetti alla Carbonara)

Pasta Carbonara, hét originele recept (Spaghetti alla Carbonara)

De originele pasta Carbonara (Spaghetti alla Carbonara) is een van de bekendste pastagerechten, maar helaas wordt het zelden echt goed klaargemaakt. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld room toe, terwijl dit absoluut niet in een traditioneel pasta carbonara thuishoort!

Met dit recept voor pasta carbonara van Antonio Carluccio proberen we je te helpen om zo dicht mogelijk bij het originele gerecht te komen. Dus hiermee kun je het gerecht zo authentiek mogelijk bereiden!

De geschiedenis van pasta Carbonara

Het gerecht bestaat uit spaghetti, pecorino kaas, eidooiers en guanciale (spek van varkenswangen). De saus wordt gemaakt door de eidooiers te mengen met pecorino kaas en het guanciale-vet, wat een romig effect geeft zonder dat er room aan te pas komt. De spaghetti wordt gekookt tot het al dente is en vervolgens afgemaakt in de pan met de saus.

De oorspronkelijke pasta carbonara bevat geen room of andere melkproducten, maar in de Verenigde Staten en andere delen van de wereld wordt de pasta carbonara vaak gemaakt met room, wat de saus romiger maakt. Dit geeft de pasta een andere smaak en textuur dan de oorspronkelijke versie.

Er zijn ook verschillende varianten op het gerecht, afhankelijk van de regio waar het wordt gemaakt. In sommige delen van Italië kunnen andere soorten pasta gebruikt worden, zoals bucatini of rigatoni. Soms wordt er ook pancetta (Italiaanse bacon) in plaats van guanciale gebruikt.

Wat is Pecorino?

Pecorino is een soort Italiaanse kaas gemaakt van schapenmelk. Het is een harde kaas met een zoute, scherpe smaak en wordt vaak als raspkaas gebruikt. Het wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken en is een belangrijk onderdeel van veel Italiaanse gerechten, zoals pasta, soepen en salades. Pecorino kaas kan ook op verschillende tijden worden gerijpt, wat het verschillende smaken en texturen geeft.

Wat is guanciale?

Guanciale is een Italiaans vleesproduct dat wordt gemaakt van het varkensvlees van de wangen. Het wordt meestal gerookt en gebruikt als een vleesingrediënt in verschillende Italiaanse gerechten, waaronder dus ook pasta carbonara. Het wordt vaak beschouwd als een delicatesse in Italië en heeft een karakteristieke, rijke smaak en een stevige, vette structuur. Guanciale kan worden gebruikt in plaats van pancetta (Italiaanse bacon) in recepten, maar het wordt niet zo vaak gebruikt buiten Italië. Je kunt guanciale verkrijgen bij de betere supermarkt en delicatessenwinkel.

Tip: Het kan lastig zijn om aan guanciale te komen, als alternatief kun je dan ook Italiaanse pancetta gebruiken. Mocht je ook niet aan pancetta kunnen komen, dan zijn gerookte spekblokjes van de supermarkt (of natuurlijk nog beter: de slager!) daar weer een goed alternatief voor.

 

originele pasta carbonara (Spaghetti alla Carbonara)
4.92 van 23 stemmen
Print

Pasta Carbonara, hét originele recept (Spaghetti alla Carbonara)

Pasta carbonara is een klassiek Italiaans gerecht dat gemaakt wordt met spaghetti, eieren, pecorino kaas en spek. Het is een simpel en smaakvol gerecht dat gemakkelijk te maken is en ideaal is voor een snelle maaltijd. Een all-time favoriet!

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Bereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 12 minuten
Totale tijd 22 minuten
Porties 2

Ingrediënten

  • 300 g gedroogde spaghetti (bij voorkeur van De Cecco)
  • 150 g guanciale (alternatief: pancetta of gerookte spekblokjes)
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • 3 eieren
  • olijfolie
  • peper (versgemalen)
  • zout

Instructies

  1. Breng water in een grote pan aan de kook. Wanneer het water kookt voeg je hier een flinke snuf zout aan toe.
  2. Kook hierin de gedroogde spaghetti voor 11 minuten (of zolang dat de verpakking aangeeft).
  3. Snij de guanciale (of pancetta) in kleine blokjes en bak deze in een koekenpan met een klein scheutje olijfolie zodat ze krokant worden. Mocht er na het uitbakken teveel vet overblijven dan kun je dit eruit scheppen met een lepel. Verwijder niet al het vet, want dat geeft ook smaak aan het gerecht!

  4. Pak een kommetje en doe hierin de 2 eieren en alleen de dooier van het derde ei.
  5. Rasp 2/3 van de Parmezaanse kaas en bewaar de overgebleven kaas om later over de spaghetti heen te raspen. Voeg de geraspte kaas bij de eieren en meng alles goed tot een gladde saus.
  6. Wanneer de pasta 'al dente' (beetgaar) is haal je de pan van het vuur en giet je deze af. Voeg daarna de uitgebakken spek met het vet toe en meng deze goed met de spaghetti.
  7. Haal de pan van het vuur.

  8. Giet nu het ei/kaas mengsel bij de spaghetti en meng alles goed door elkaar. De kaas zal smelten en de eieren enigszins stollen. Zo vormt er zich een mooie egale saus om de spaghetti.

Opgelet: de pan moet hierbij echt van het vuur zijn, anders eindig je met roerei i.p.v. een egale saus!

  1. Serveer de pasta carbonara bij voorkeur op mooie diepe pastaborden, liefst voorverwarmd. 

Maal er wat versgemalen peper over.

  1. Rasp er dan nog wat versgemalen Parmezaanse kaas over heen.

  2. Eet smakelijk!

Een gezondere pasta carbonara?

Pasta carbonara is van zichzelf natuurlijk niet heel erg gezond. Er zit namelijk geen groente in dit gerecht. Wil je dit recept toch iets gezonder maken? Serveer er dan wat verse rucola bij.

Zelf maak ik dit recept ook regelmatig met groene asperges. Deze snij je in stukjes en die kook je voor een paar minuten mee (in dezelfde pan) met de pasta. De asperges en pasta giet je daarna samen af en dan meng je alles met de uitgebakken spekjes en het ei-kaasmengsel zoals in het recept voor pasta carbonara hieronder.

Met deze aanpassingen kun je het gerecht gezonder maken zonder afbreuk te doen aan de smaak. Probeer het eens uit en maak van je pasta carbonara een gezonder en minstens even lekker gerecht!

Bron: Antonio Carluccio.

Smaakte dit recept goed? Probeer dan ook eens mijn recept voor de originele Bolognesesaus.