Home » Hoofdgerechten » Bolognesesaus, hét originele recept (Ragù alla Bolognese)
originele klassieke Bolognesesaus slowcooker

Bolognesesaus, hét originele recept (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Op 17 oktober 1982 heeft de afdeling uit Bologna van de ‘Accademia Italiana della Cucina’ het recept voor de officiële Ragù Bolognese vastgelegd bij de “Chamber of Commerce Bologna”. Dit is het erkende recept voor de traditionele bolognesesaus uit Bologna.

Mijn recept voor bolognesesaus benadert dit klassieke recept grotendeels, maar bevat enkele kleine aanpassingen die ik zelf heb gemaakt om het gerecht nog smakelijker te maken.

Bolognesesaus maken in de slowcooker

Dit recept is ook erg geschikt voor de slowcooker. Zelf maak ik deze bolognesesaus meestal in de oven, maar bij een slowcooker hoef je er toch wat minder bij te blijven en is het risico op aanbranden een stuk kleiner.

Bovendien gebruikt een slowcooker een stúk minder energie dan je oven in de 2 tot 3 uur dat hij aanstaat, dus dat is meteen een stuk duurzamer. En je kunt er natuurlijk ook nog een hoop andere heerlijke slowcooker recepten in maken!

Als je deze saus maakt in een slowcooker maakt, braad dan eerst de groente en het vlees aan in een braadpan. Heb je een slowcooker met een sauteerfunctie? Dat is helemaal makkelijk en dan kun je deze functie natuurlijk ook gebruiken om aan te braden.

Op zoek naar een slowcooker voor dit recept?
Een slowcooker bestel je snel en eenvoudig via Bol.com:

originele klassieke Bolognesesaus slowcooker
4.8 van 94 stemmen
Print

Bolognesesaus, hét originele recept (Ragù alla Bolognese)

Dit is een van mijn favoriete recepten. Hét recept voor bolognesesaus en al veel jaren een succes op mijn blog. 

Ik raad je aan deze bolognesesaus te serveren met verse tagliatelle of pappardella en geraspte Parmezaanse kaas op een voorverwarmd pastabord.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Bereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 3 uur
Porties 4

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bolognesesaus

  • 125 g pancette alternatief: spekblokjes
  • 1 st winterpeen in kleine blokjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij in kleine blokjes gesneden
  • 1 st ui fijn gesnipperd
  • 200 g rundergehakt
  • 200 g kalfsgehakt optioneel, anders 400g rundergehakt in totaal gebruiken
  • 150 ml witte wijn
  • 500 g gepelde tomaten kan ook uit blik
  • 1 blokje runderbouillon
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • melk een scheut

Extra ingredienten voor pasta met bolognesesaus "Ragù alla Bolognese"

  • Parmezaanse kaas geschaafd of geraspt
  • tagliatelle of pappardelle pasta liefst vers!

Extra benodigdheden

  • Grote braadpan of slowcooker.
  • pasta borden

Instructies

Instructies voor de bolognesesaus

  1. Snij de ui, de winterpeen en bleekselderij in kleine blokjes, van zo'n halve centimeter.

  2. Verhit een laagje olijfolie in een grote braadpan

  3. Zodra de olie heet is, voeg je er de fijngesneden groente aan toe samen met de pancetta (of spekblokjes). Bak alles samen ongeveer 10 minuten op laag vuur, zodat de groenten zacht worden.

  4. Voeg het runder- en kalfsgehakt toe en bak het geheel nog eens tien minuten op zacht vuur, totdat het vlees gaar is. Rul het gehakt door regelmatig met een houten lepel te roeren. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout.

  5. Giet de witte wijn erbij. Laat alles rustig koken op laag vuur tot het vocht is ingedampt.
  6. Snij de tomaten in stukjes en voeg ze toe aan de pan. Verkruimel nu ook het bouillonblokje en voeg deze ook toe.

  7. Breng het geheel aan de kook en laat het geheel inkoken. Vergeet niet om regelmatig te roeren om aanbranden van de saus te voorkomen.

  8. Je kunt nu de pan met de saus het beste in een oven op 150 graden (Celsius) plaatsen. De saus kan zo rustig doorsudderen en dit is erg belangrijk voor het ontwikkelen van de juiste smaak. 

  9. Haal na 2 á 3 uur de pan uit de oven. Indien het nodig is kun je de saus nog enigzins inkoken op een medium vuur. Roer hierna een scheut melk door de saus en laat deze nog even zachtjes koken.

Bolognesesaus op het fornuis of in de slowcooker bereiden

  1. Heb je geen oven? Je kunt deze saus ook goed op laag vuur laten sudderen met een sudderplaatje of vlamverdeler op het fornuis. 

  2. Je kunt de bolognesesaus ook bereiden in een slowcooker. Een slowcooker heeft als voordeel dat je deze wat makkelijker aan kunt laten staan als je zelf weg bent. En hij gebruikt ook een stuk minder energie dan je oven, dus dat is ook direct een stuk duurzamer!

Instructies voor pasta met bolognesesaus "Ragù alla Bolognese"

  1. Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg ruim zout toe, het water moet zo zout zijn als de zee.

  2. Voeg de pasta (tagliatelle of pappardelle) toe en kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Gedroogde tagliatelle heeft een kooktijd van 7 tot 10 minuten. Voor verse tagliatelle is dit maar een paar minuten. Let hier dus goed op.

  3. Giet de pasta af. Voeg nu de bolognesesaus toe en meng deze met de pasta.

  4. Serveer de pasta met bolognesesaus bij voorkeur op mooie diepe pastaborden, liefst voorverwarmd. Strooi er geraspte / geschaafde Parmezaanse kaas over.

  5. Buon appetito!

Op zoek naar een andere origineel Italiaans recept?

Probeer ook eens dit recept: Dé originele pasta carbonara: Spaghetti alla Carbonara

Pasta carbonara is een klassiek Italiaans gerecht dat gemaakt wordt met spaghetti, eieren, pecorino kaas en spek. Het is een simpel en smaakvol gerecht dat gemakkelijk te maken is en ideaal is voor een snelle maaltijd.